středa 25. února 2015

Jak se dělá střih

V již několikrát zmiňované Škole šití jsem se také naučila vytvořit si vlastní střih na sukni. Líbí se mi na něm, že je jednoduchý a hlavně velmi dobře upravitelný. Je super mít vlastní střih a ten pocit, že jsem si vyrobila sukni VČETNĚ střihu, je takový povznášející:-) 

A abych se nevznášela sama, ráda se o tajemství tohoto střihu podělím. 

Budeme potřebovat tyto pomůcky: nůžky, papír (ideálně balící), tužku, gumu, pravítko (ideálně krejčovské), pokud nemáte krejčovské pravítko tak alespoň křivítko

Jaké míry potřebujeme znát? - stačí tři - obvod pasu, boků a délka sukně

Pro větší představu jsem zvolila tyto míry: obvod pasu - 74 cm, obvod boků 96 cm a délka sukně 50 cm.

Výpočet záševků: Šíři jednotlivých záševků zjistíme tak, že vezmeme 1/2 obvodu boků od ní odečteme 1/2 obvodu pasu a výsledek  rozdělíme na čtyři části. 
A nyní již konkrétně: 1/2 obvodu boků je 48 (96:2) - 37 (74:2) = 11 cm 
11 následně rozdělíme na 3 cm  (šíře záševku na zadním dílu), 3 cm a 3 cm (šíře "vykrojení u středové čáry) a 2 cm, což je záševek na předním díle. 
Při "dělení" je potřeba pamatovat na tato pravidla: záševek na předním díle je vždy užší než na zadním díle, šíře záševků u středu jsou vždy stejné. 

Snažila jsem se tvorbu střihu nafotit, bohužel na prvních snímcích nejsou čáry téměř vidět, proto jsem část fotografií upravila v programu malování, přesto snímky nejsou ideální.Omlouvám se za jejich sníženou kvalitu.

Krok č. 1 - Na připravený papír narýsujeme pravý úhel, který je umístěný do horního levého roku. Zde také vyznačíme bod A. Horní přímka je vlastně pas (nazývá se pasovou přímkou), dolní čára (přímka) je střed zadního dílu. 

Krok č. 2 - Od bodu A naměříme svisle 18 cm, tím nám vznikne bod B. Délku 18 cm měříme vždy - jedná se o konstantní hloubku boků. Z bodu B narýsujeme vodorovnou čáru. 

Krok č. 3 - Z bodu A naměříme (opět směrem dolů) délku sukně tj. 50 cm, tím nám vznikne bod C. Opět z něj narýsujeme vodorovnou čáru. (přímku).

Krok č. 4 - Z bodu A naměříme na pasové přímce (ta horní)  1/2 obvodu boků tj. 48 cm. Z tohoto bodu narýsujeme svislou přímku, která se nám dotýká přímky vycházející z bodu C. Takto jsme získaly základní síť střihu. 

Krok č. 5 - Nyní musíme střih rozdělit na zadní a přední díl. Pamatujme si, že zadní díl je vždy menší než přední! Jeho šíři zjistíme tak, že obvod boků vydělíme 4 a odečteme 1 tj. 24 - 1 = 23. Naměříme tuto délku a uděláme kolmici, která vede od pasové přímky až po dolní okraj sukně (přímka vycházející z bodu C). Zadní díl nám logicky vyjde 1/4 obvodu pasu + 1 = 25 cm.


Krok č. 6 - Zaměříme se vybrání švů na bocích. Od středové dělící čáry naměříme z každé strany 3 cm. Poté křivítkem (které je součástí krejčovského právníka - je to ta bílá plastová část) spojíme bod, kde jsme vyznačily 3 cm a průsečík na přímce vedoucí z bodu B. Totéž uděláme z druhé strany (zrcadlově). Pokud nemáte pravítko s křivítkem nebo alespoň samotné křivítko, je možné oblouk prostě vykroužit, nebude to však patrně tak přesné. 

Krok č. 7 - Podobným způsobem jako jsme udělali vybrání na bocích, narýsujeme oba záševky.  Větší a hlubší záševek je na zadním díle (viz díl označený Z). Najdeme střed tohoto dílu, uděláme bod a spustíme z něj kolmici o délce 12 cm. (to je hloubka záševku). Od výše uvedeného bodu naměříme z každé strany 1,5 cm (vzpomeňte si, jak jsme počítaly záševky). Poté křivítkem vytvarujeme záševek. Podobně postupujeme u záševku na předním díle, jeho hloubka je 8 cm a šíře 2 cm tj. od bodu, který nám značí střed předního dílu (najdeme ho opět na přímce vedoucí z bodu A) naměříme z každé strany 1 cm (jedná se o nejmenší záševek), na závěr ho vytvarujeme křivítkem. 

Krok č. 8 - Aby sukně lépe padla, uděláme na předním díle podstřižení. Na pravé straně předního dílu naměříme 1 cm, uděláme bod a ten následovně spojíme s okrajem vybrání viz obrázek.


Finále - střih vystřihneme včetně podstřižení. Pozor, záševky se na střihu vystříhávají, na látce však ne! Tam se sešívají a poté rozžehlují. Pokud chceme 4 dílnou sukni pokládáme střih na látku, která není přeložena. Jestliže chceme 2 dílnou sukni, přikládáme střih vždy rovnou hranou na přeložku látky.

Jak jsem psala výše, tento střih se může upravovat. Např. z něj může být boková či áčková sukně. Sukně se sedlem ,klínovými kapsami či jednostranně krytým rozparkem. Ale o tom zase příště:-)

8 komentářů:

  1. To je super návod, ve výsledku to bude úplne "obyčejná" sukně, ale právě na těch základních věcech nejvíc vynikne preciznost zpracovaní.Těším se na další díl!

    OdpovědětVymazat
  2. Moc děkuji za komentář! Máte pravdu, bude to úplně "obyčejná" sukně:-), vyzkoušela jsem si ale, že když ji člověk dělá "na míru" tak se opravdu hezky nosí. Budu se snažit, co nejdříve dodat pokračování:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Mohu se prosím zeptat, zda se záševky dělají uprostřed dílu po "odstřižení" bokových záševků nebo před tím? Resp. zda se dělají uprostřed pásové šířky nebo bokové šířky?

    OdpovědětVymazat
  6. Mohu se prosím zeptat, zda se záševky dělají uprostřed dílu po "odstřižení" bokových záševků nebo před tím? Resp. zda se dělají uprostřed pásové šířky nebo bokové šířky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, omlouvám se, že reaguji až nyní. Díky prázdninovému režimu nejsem na blogu tak často. Jestli dobře chápu Vaši otázku, tak Vás zajímá, zda udělat záševky (na předním i zadním dílu) poté, co jste již vytvořila boční švy (ty se dělají pomocí křivítka). Jinými slovy - zda udělat záševky na obou dílech poté, co pasová linie již bude zúžena o boční švy. Odpověď zní ano. Nejprve se vytváří boční švy, tím se pasová linie zúží a teprve poté, se tvoří záševky. Pokud byste potřebovala, tak se klidně ozvěte na krizulka@seznam.cz Přeji hezké letní dny :-)

      Vymazat
  7. Dobrý den, děkuji za návod :) Bude pokračování? Zajímalo by mě, jak udělat sedlo k nabírané sukni. A další zmiňované úpravy střihu. Děkuji :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář a návštěvu u mě :-)